Lijsten van VISwateren
Samen met je VISpas of Kleine VISpas vormt je Lijst van VISwateren de schriftelijke toestemming om ergens te mogen vissen. In de lijsten van viswateren zijn de wateren opgenomen, waar je mag vissen met het betreffende document. We onderscheiden twee soorten lijsten met VISwateren:
Kleine Lijst van Viswateren, behorende bij de Kleine VISpas.
Bij het vissen dient u, naast de VISpas, de bijbehorende Lijst van Viswateren en
dit waterboekje bij u te hebben en bij controle beide te kunnen tonen.
In plaats van dit Waterboekje en de Lijst van Nederlandse Viswateren kunt u sinds 2015 ook gebruik maken van de rechtsgeldig verklaarde, digitale applicatie
‘Visplanner’.
Aanvulling
Iedere visser die heeft aangegeven papieren lijsten van viswateren te willen blijven ontvangen via
www.mijnsportvisserij.nl ontvangt bij zijn/haar VISpas de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren. Bij het vissen in de genoemde wateren dient u naast de VISpas en de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren bij u te hebben. In plaats van zowel de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en onderstaande aanvullingen mag u ook de VISplanner App tonen bij controle.
Belangrijke contactgegevens
Voor calamiteiten en meldingen kunt u, afhankelijk van de aard, terecht bij de volgende instanties:
Meldpunt (dreigende) vissterfte
Wanneer je luchthappende vissen (vissen in nood) of dode vis ziet, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft aan de juiste waterbeheerder. Dan kan deze direct gaan kijken wat er aan de hand is en eventueel maatregelen nemen om erger te voorkomen.
Meldpunt visstroperij
Ben jij getuige van visstroperij? Maak hier dan direct melding van via
www.meldvisstroperij.nl. Dit centrale meldpunt voor heel Nederland is 24/7 bereikbaar en in het leven geroepen om visstroperij (zowel met de hengel als beroepsvistuigen) effectiever te kunnen bestrijden.
Door bij je melding alle relevante informatie door te geven (inclusief details zoals de locatie, het tijdstip en kenteken- of registratiegegevens van een voer- of vaartuig) kan de hengelsportfederatie in de betreffende regio snel en doeltreffend actie ondernemen. De federatie zal de melding zelf oppakken met de inzet van BOA’s en/of sportvisserijcontroleurs, of de melding doorzetten naar een andere opsporingsinstantie of terreinbeheerder. Houd er wel rekening mee dat federaties geen noodhulpdiensten zijn. In urgente situaties kun je beter de NVWA (0900-0388) of de politie bellen (0900-8844). Bij levensbedreigende situaties bel je het alarmnummer 112.
Waterschap Rivierenland: 0344-649090