SKP Linge, Sierwateren Tiel en Inundatiekanaal

Wat is een spiegelkarper project?
Kort samengevat is een spiegelkarperproject een project waarbij op grond van een gedegen inventarisatie en op planmatige basis het percentage spiegelkarper binnen een karper bestand wordt verhoogd door middel van uitzettingen. Daarbij vindt altijd enige vorm van monitoring plaats.

Spiegelkarper uitzettingen zijn soms noodzakelijk om het karper bestand aan te vullen bij eventuele sterfte / ouderdom, maar ook voor een goede leeftijdsopbouw van de populatie.



Afgelopen jaren zijn er door de KarperGroep spiegelkarpers uitgezet;

2005 Linge traject Tiel
In Oktober & November 2005 zijn in de Linge spiegelkarpers uitgezet in de gewichtsklasse van 1500 t/m 2000 gram

2014
In April 2014 zijn er in de Linge, verdeeld over 2 vakken, 120kg spiegelkarpertjes uitgezet in de gewichtsklasse van 1200 tot 3500 gram.
120 kg kwam neer op 55 vissen:
Linge traject Tiel 40 karpers
Linge traject Wadenoijen 15 karpers

2020
In December 2020 hebben we 175 kg speciaal geselecteerde Spiegelkarpers uit kunnen zetten.
Verdeeld over 3 trajecten op de Linge;
Geldermalsen, Wadenoijen en Tiel.
Op Kabalt (Camping in den Boomgaard).
En de Tielse Sierwateren; het Achterveld, de Pinguïn en 't Vrijthof.



Een super mooie aanvulling op de huidige bestanden, met een groot aantal pareltjes van karpers (mooi beschubde spiegels, rijen en volschubs!).



2024
In februari 2024 is er 180kg aan Frans Hongaarse speciaal beschubde karper uitgezet. Waaronder rijen, volschubs en een aantal ghosts). 
Verdeeld over 3 trajecten op de Linge;
Tiel, Wadenoijen en Geldermalsen.
Op de Sierwateren (watergangen Tiel).
En op het Inundatiekanaal!



Terug melden karpers, fotografeer je vangst!
Vang je een spiegelkarper in één van deze wateren en wil je weten wanneer en waar een door jou gevangen spiegelkarper is uitgezet en hoe vaak de vis al eerder is gevangen, maak dan een foto van beide flanken van de vis. Gebruik het liefst een camera met een hoge resolutie (dus veel megapixels) en maak verschillende detailfoto’s van de groepjes schubben, vaak bij de staart of de rugvin. Om een juiste analyse te kunnen maken is het nodig om de lengte, het gewicht, de vangstdatum en vangst locatie door te geven.

Mocht je een karper vangen in een water waarvan je twijfelt of deze onder het uitzetgebied valt? Schroom niet en stuur hem alsnog in. Karpers kunnen namelijk enorme afstanden afleggen. En door de vistrappen en sluizen van het ene naar het andere traject zwemmen!!!

Tip: je kunt er ook voor kiezen om alleen foto’s van de vis op de onthaakmat in te sturen. Daar kunnen wij eigenlijk nog beter mee uit de voeten.

Stuur de foto’s in
Het melden van je karper vangst kan via: karpergroep@thc-rivierenland.nl
Wanneer je foto’s met je telefoon maakt en deze direct vanaf je mobiel mailt, behouden deze hun kwaliteit en kunnen wij alsnog inzoomen op de details.
Nadat je de foto’s hebt opgestuurd, krijg je van ons een bevestiging van ontvangst. Ook houden we je op de hoogte van hoe het matchen verloopt.

Privacy gewaarborgd
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. De gegevens worden alleen voor de matching en voor onderzoek gebruikt. We verspreiden jouw informatie niet via de website of Facebook. 
Tenzij je zelf aangeeft dat je daar geen bezwaar tegen hebt. De Instagram pagina is daarentegen alleen voor KarperGroep leden.
Zodra er een match is of als het matchingsproces geen resultaat oplevert, wordt je per email op de hoogte gebracht van de uitkomst van de matching.
Meldingen en matches worden in geanonimiseerde vorm opgeslagen. De gegevens van iedere melding worden opgenomen in onze database voor monitoringsonderzoek.

Waarom is terug melden belangrijk?
Jaarlijks worden de verzamelde gegevens gerapporteerd aan onze viswater beheerder. De resultaten worden gebruikt om te bepalen of en wanneer er weer uitgezet gaat te worden.
Hierbij hebben we jullie hulp dus nodig! Meld je vangsten terug, zodat we het karper bestand goed in kaart kunnen brengen en houden.

1x per jaar, tijdens de slotavond, willen we de resultaten met jullie delen. En wordt er onder alle terug vangst meldingen, groot of klein, uitzetting 2005, 2014, 2020 of 2024 een leuke prijs verloot!



SKP 2023/2024
We hebben heel erg leuk nieuws!!!
Aankomende winter gaan we weer opnieuw Spiegelkarpers uitzetten!
Deze uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door The Carp Specialist, KWO for the Future, THC-Rivierenland en onze viswater beheerder. Maar ook doordat we zelf gespaard hebben, met de opbrengst van de tombola van de Slotavond 2022 en 2023!!!
De vissen zijn besteld en naar verwachting zal de uitzet in februari 2024 plaatsvinden. Hiermee wordt uitzet project 4 een feit! We houden jullie op de hoogte.

Bij deze willen we jullie ook bedanken voor het terug melden van de Spiegelkarpers afgelopen jaar en hopen dat jullie dit blijven doen, want een SKP is alleen mogelijk als we alles goed in kaart brengen en houden!

Hoe kun jij mee helpen?
Heb je een Spiegelkarper gevangen op de Linge Traject Tiel, Wadenoijen, Geldermalsen, op de Sierwateren / Watergangen van Tiel, op Kabalt (Camping in den Boomgaard) of op het Inundatiekanaal? Meld ze dan terug;
Maak foto's van beide flanken van de vis (bij voorkeur op de onthaakmat, recht van boven!) en stuur deze op naar: karpergroep@thc-rivierenland.nl

Vermeld in de mail de volgende informatie:
-Gewicht
-Datum
-Vangst locatie (traject)

Voorbeeld:



               Bestuur