T&T Wiervrije enkele haak

Bij het vissen met kunstaas in begroeide poldersloten is het vaak een ergernis als de haken constant worden gevuld met wier, plantenresten, e.d. Om dit te voorkomen bestaan er een aantal methoden om een enkele haak wiervrij te maken. Een veel gebruikte methode is het bevestigen van een stukje nijlon van haakbocht tot oog, zoals aangegeven in fig. 1.
Deze methode heeft echter de volgende nadelen:

  • het nijlon mag niet veel dunner zijn dan de haaksteel om voldoende stevigheid te bieden tegen vastlopen in planten, e.d. Het gevolg is, dat aanbijtende vis nog redelijk veel weerstand ondervindt omdat nijlon met een diameter van ca. 40/00 moet worden gebruikt.
  • het bij de haakbocht te bevestigen nijlon is storend bij het inbinden van een staart bij streamers
  • het stukje nijlon moet ook bij het oog worden vastgezet.Voor een stevige bevestiging wordt het nijlon gewoonlijk door het oog gestoken, waardoor minder ruimte blijft voor bevestiging van spinstang of stalen onderlijn.

Een betere methode voor het wiervrij maken is het monteren van een stukje verenstaal, zoals aangegeven in fig.2. Dit kan, voorafgaand aan het binden van een streamer, bij het oog worden bevestigd en geeft nauwelijks hinder bij het binden. Als de streamer gereed is wordt het verenstaal zodanig gebogen dat de haak wordt beschermd. E.e.a. geldt natuurlijk ook voor een enkele haak achter een spinner.
De enige moeilijkheid bij het toepassen van verenstaal is het bepalen van de benodigde lengte.
Hiervoor zijn niet direct richtlijnen te geven, omdat de lengte sterk afhankelijk is van type en grootte van de haak. Echter, erg precies hoeft er niet te worden gemeten want er kan
“gesjoemeld” worden door een extra knik aan te brengen ( zie pijl in fig.2). Door deze knik kan ook de veerkracht worden ingesteld. Bovendien is na het landen van een vis de vorm eenvoudig te herstellen.

Uiteraard bestaat deze methode van haakbescherming al lang. Mijn probleem was echter om verenstaal te vinden dat voldoende dun is om de actie van een streamer niet te be?nvloeden, weinig weerstand te geven tijdens aanbeet en toch voldoende weerstand te geven tegen vastlopen.
Ik ben uitgekomen bij roestvrij verenstaal draad met een diameter van 0,2 mm. Deze diameter pas ik toe als bescherming voor streamerhaken (meestal maat 3/0 long shank). Ook voor haken achter spinners (haakmaar > 8 ) kan het worden toegepast of als superlichte ondelijn (spinstang) voor streamers en spinners. Missers ten gevolge van deze haakbescherming heb ik zelfs bij baarsjes van 15 cm nog niet ondervonden.

Dit staaldraad is te verkrijgen bij:
ALCOMEX VEREN B.V.
Industrie-terrein De Veken, Opmeer/ Spanbroek
Tel: 0226-351122
www.alcomex.nl

Deze firma levert (roestvrij) verenstaal draad in diameters van 0,2 tot 3,0 mm.
Ten aanzien van de prijs moet gedacht worden aan € 3,-- à € 4,-- per meter.