VISpas Check


Welke VISpas heb ik nodig? Doe de VISpas check!

Met de VISpas kun je vissen in alle wateren die in de bijbehorende Lijsten van Viswateren zijn ingebracht.
Wat houdt de VISpas nu precies in?


VISpas
De VISpas is het lidmaatschapsbewijs van een sportvisser. Op de VISpas staat van welke vereniging hij/zij lid is. Tezamen met de bijbehorende ‘Lijsten van viswateren’ is de VISpas tevens de visvergunning. Gevist mag worden in de wateren die genoemd staan in die lijst(en). Er is in ieder geval een landelijke lijst. Verder kan er een federatieve en verenigingslijst bij zitten. Om mee te mogen doen met federatieve en landelijke viswedstrijden is ook een VISpas noodzakelijk.

JeugdVISpas
Tot je 14de jaar mag je onder begeleiding van een volwassene die in het bezit is van de juiste papieren, met één hengel zonder vergunning vissen. Ben je op 1 januari nog geen 14 jaar, maar wil je wel met twee hengels en alle aassoorten in alle wateren kunnen vissen waar je ook met de VISpas terecht kunt (Landelijke Lijst van Viswateren), neem dan de JeugdVISpas.

Jeugdvergunning van je vereniging
Als je voor de jeugdvisvergunning kiest, dan mag je alleen maar vissen met één hengel en een beperkt aantal aassoorten in de wateren van je eigen vereniging. Het vissen op roofvis is dan niet mogelijk, omdat aassoorten zoals kunstaas of een stukje vis niet zijn toegestaan. Met deze vergunning kan je echter heel goed vissen op de bekende witvissoorten, zoals blankvoorn, ruisvoorn
en brasem. Ben je een beginnende sportvisser, dan heb je aan deze jeugdvergunning zeker in het begin voldoende. Wil je later meer en bijvoorbeeld aan wedstrijdvissen gaan doen of op roofvis gaan vissen, dan kan je altijd overgaan op de jeugdVISpas. Met alleen de (verenigings)jeugdvergunning kan je niet meedoen aan de officiële kampioenschappen van je federatie of van Sportvisserij Nederland.

Jeugd onder begeleiding
Ben je nog geen 14 jaar, dan heb je geen pas of vergunning nodig als je vist onder begeleiding van een volwassene die wel in het bezit is van een VISpas. Wel is er een beperking: je mag dan slechts vissen met één hengel onder dezelfde voorwaarden als de begeleider. Als je dus eens een keertje wil vissen zonder meteen lid te worden van een hengelsportvereniging, ga dan op zoek naar iemand die wel een VISpas heeft. Misschien je eigen vader of moeder, misschien een oom of tante of misschien een aardige buurman, die jou een keertje wil meenemen. Zodra je echter in je eentje of met vrienden of vriendinnen gaat vissen, dan heb je natuurlijk een eigen visdocument nodig. Dat is of de jeugdVISpas of de jeugdvergunning van de vereniging.

Kleine VISpas
Met de Kleine VISpas kun je met één hengel en een beperkt aantal aassoorten in een beperkt aantal wateren vissen die zijn opgenomen in de bijhorende Kleine Lijst van Viswateren. De Kleine VISpas vormt samen met de Kleine Lijst van Viswateren de visvergunning (schriftelijke toestemming). (Klik hier voor meer informatie)

ZeeVISpas
Voor zeevissers die lid zijn van een vereniging komt de ZeeVISpas. Dit betekent echter niet dat vissen in zee vergunningplichtig is. Door de aanschaf van de zeeVISpas draag je bij aan belangenbehartiging en je kunt zo deelnemen aan het (inter)nationale wedstrijdcircuit. De ZeeVISpas geeft bovendien exclusief toegang tot het Grevelingenmeer, het Veersemeer en bevat de spitvergunning. De ZeeVISpas is bedoeld voor mensen die enkel en alleen op zee vissen. Dezelfde zeevismogelijkheden zijn opgenomen in de VISpas.

Meer informatie

  1. Vragen over de VISpas?
    Kijk meteen of het antwoord op jouw vraag tussen de veel gestelde vragen staat!
  2. Bekijk de algemene voorwaarden behorende bij de VISpas en de algemene voorwaarden van de Kleine VISpas.
  3. Klik hier voor het laatste nieuws over de VISpas

 Door op onderstaande foto te drukken kunt u de VISpasCHECK bijlage downloaden!